Danmarks Kvinder: Stop Med at Træde på Knust Glas

Kvinde

Der er blevet gjort rigtigt meget for danske kvinders rettigheder i de seneste årtier, og vi er mere frie og ligestillede end nogensinde før. Vi har dog stadig en tendens til, at gøre livet surt for os selv: også selvom vi ikke er opmærksomme på, at det er det, vi gør.

Nogle vil skyde skylden på fortidens mænd, der har “programmeret” vores generation til, stadig at have et oldgammelt syn på kvinder. Andre mener at det er nutidens mænd, der – måske i længsel efter hvordan tingene var i gamle dage – forsøger at undertrykke kvinder. Men helt ærligt, så er det tydeligt for mig, at nutidens problemer er nogen, vi skaber for os selv.

Alle laver fejl, og det gør vi kvinder også. Det er der ikke noget i vejen med, og vi bør blot acceptere at vi er mennesker, lære af vores fejl, og så komme videre. Men det er ikke det, jeg ser, når jeg bevæger mig rundt i dagens Danmark. Jeg ser kvinder der taber deres glas – laver en fejl – og så vælger at træde rundt i det knuste glas. Det er en indbygget perfektionisme, der betyder, at vi er alt for hårde ved os selv. Når vi laver fejl, så bliver vi ved med at slå os selv i hovedet over, at vi ikke er perfekte væsner.

Det er virkeligt ikke noget, vi kan give mændene skylden for. Husk på, at der i de gamle kvinde-undertrykkende dage ikke var nogle idéer om, at kvinder var ufejlbarlige. Tværtimod så man kvinder som værende langt mere fejlbarlige end mænd, og gav dem derfor ikke ansvar for noget, der kunne ske at gå galt. Mænd er ikke bange for at lave fejl: de ved, at det hører med til, at have ansvar. Det er hvad man gør efter man har lavet en fejl, der betyder noget. De sidste generationer af kvinder har kæmpet for, at vi også kan få ansvar, og det har vi endelig fået. Problemet er, at selvtilliden ikke altid er fulgt med: måske tror vi på de gamle spøgelseshistorier om, at kvinder laver for mange fejl, og er derfor bange for at stå ved det, når vi fejler. Men faktum er at vi blot trækker fødderne, og gør tingene værre, når vi træder i det knuste glas, fremfor at samle det op og komme videre.

Der er intet galt efter, at stile imod perfektion. Læg endelig makeup’en til du er tilfreds, bær din nunoo alimakka taske med selvsikkerhed, og gør dit bedste i profesionelle og private sammenhænge. Du skal bare acceptere, at du ikke er ufejlbarlig, og af og til vil lave fejl. Måske ikke med eyelineren eller din sans for mode: men når der er eksterne faktorer involveret, så er det umuligt at gøre tingene rigtigt hver eneste gang. Her må vi acceptere at tingene nogle gange går galt, og stå ved, når det sker.