Sådan vælger du den rigtige lommelygte

Lommelygte

Når du skal købe lommelygte, er der nogle basale ting, der er vigtige at vide. Èn af dem er, hvor meget den kan lyse. Et vigtigt begreb i den forbindelse er begrebet Lumens. Lumens er en måleenhed til mængden af lys, og det er således den mængde af lys, der kommer fra lygten. Lumens opgives i tal, hvor et højt tal betyder mere lys. For overskuelighedens skyld får du her en kort tabel, som demonstrerer brugen af lumens:

> 1 Lumens Du skal vælge en lygte med 1 lumens, hvis du blot skal bruge lys til at navigere i et mørkt rum, hvor du ikke ønsker at forstyrre.
1-10 Lumens En lygte med 1-10 lumens kan benyttes til at finde mindre ting såsom nøglehullet i hus og bil.
10-30 Lumens En lygte med 10-30 lumens svarer til en gammeldags glødepære. Lyset på en smartphone vil ligge på omkring 20 lumens.
30-100 Lumens Med en lygte med 30-100 lumens kan du navigere i mørke.
100-300 Lumens En lygte på 100-300 er kraftig og kan lyse, hvad der svarer til en normal lysdiode.
300-1000 Lumens En lygte på 300-1000 lumens svarer til en normal glødepære og kan lyse et normalt rum op.
1000+ Lumens En lygte på +1000 lumens er ekstrem kraftig. Langt lys på en billygte kan lyse mellem 700-3500 lumen pr. lygte.

 

 

Vægt og størrelse

Når du vælger lommelygte, skal du ligeledes være opmærksom på vægt og størrelse. Om vægt og størrelse er vigtig, afhænger selvfølgelig er brugssituationen. Skal lygten udelukkende bruges som backup i huset, hvis strømmen går, er vægt og størrelse højst sandsynligt ikke så vigtig, som hvis du skal på backpackertur i flere måneder, hvor hvert gram er afgørende.

 

Hvilken er den bedste?

Markedet er stort, og det kan være svært at sige, at én lommelygte er bedre end en anden. Der er dog nogle mærker, som kan fremhæves, der er særligt gode til at producere lygter i høj kvalitet. LED Lenser er et verdenskendt mærke, som er populær grundet lygternes enestående skarpe lys og fokus. Fra LED Lenser finder du også pandelamper, som kan anbefales, hvis du skal bruge lys på løbeturen, gåturen eller måske mens du slår lejr i naturen. Her er en pandelampe særlig anvendelig, da du har hænderne frie til at foretage dig, hvad du har lyst til.

 

Lygter med LED

Det kan være en fordel, at du overvejer en lommelygte med LED-lys. En af de helt store fordele ved LED er, at det har et meget lavt energiforbrug og en meget lang levetid. Udviklingen på markedet er de seneste år gået utrolig hurtig og der kommer fortsat nye muligheder, som gør LED til det oplagte valg. Med LED går du fra den gammelkendte glødepære til at få højeffektive LED dioder med op til 100.000 timers brændetid. Når vi snakker om pærer til hjemmet, kan LED-pærer også anbefales. De er kendt for deres energieffektivitet og lange levetid. Faktisk bruger LED-pærer cirka 25% mindre strøm end de klassiske spare pærer, som ellers også er kendte for at være energieffektive.